Založ si blog

Biznismen pomáha Novej Dubnici?

Na Slovensku sme si už dávno zvykli na aroganciu našich volených zástupcov, nenásytnosť ich sponzorov, ale aj primitivizmus rôznych investorov, ktorý sa sami zvyknú posúvať do pozícií našich chlebodarcov. Keby aspoň čas od času niekto z nich daroval chlieb iným. Samozrejme bez toho, aby sa pretŕčal pred kamerami alebo fotoaparátmi novinárov. Ale dajme si ruku na srdce. Nie sú to len skupiny neotesancov, ktorý sú jednoducho ochotný robiť také špinavosti, aké sa slušným ľuďom jednoducho priečia? Celé Slovensko vie, že až na malé výnimky to tak je. Nemáme však zatiaľ silu a schopnosti na to, aby sme týmto zblúdeným existenciám zatočili krkom a poslali ich na prevýchovu do ústavov nápravnej výchovy. Chýba nám jednota, aby sa verejnosť vôbec zhodla na riešení tohto problému. Problému, ktorý Slovensko sťahuje na dno. Napriek tomu, akákoľvek legálna forma protestu proti nespravodlivosti má zmysel! Môže to byť petícia, zhromaždenie, ale aj komunikácia na tej najelementárnejšej úrovni medzi občanmi.

Na Novej Dubnici rozvíril hladinu nedávno prezentovaný plán výstavby v lokalite Pri salaši. Ako to už na Slovensku býva, investor roky pripravoval rozsiahlu výstavbu a mestské zastupiteľstvo mu v tichosti odkleplo čo sa dalo. O tejto výstavbe netušil z radových občanov Novej Dubnice nikto! A pýtal som sa mnohých. Napriek tomu sa primátor Peter Marušinec vyjadril pre média nasledovne: „Neviem, prečo prejavili nesúhlas s touto obytnou zónou až v tomto štádiu, pretože územný plán mesta sa pripravoval tri roky. Trikrát bolo verejné prerokovanie územného plánu mesta, na ktorom sa zúčastnilo mnoho obyvateľov a pripadá mi to tak, ako keby sa až teraz niektorí ľudia zobudili“. Pán primátor si pravdepodobne naozaj verí. On oznámi, že sme o tom vedeli a ja mu to zhltnem? Priznám si chybu a uznám, že som o tom vedel napriek tomu, že som o tom ešte pred mesiacom nemal ani potuchy? Pán primátor, ak ste sa už dávno vzdialili od reality, tak ja sa pokúsim vysvetliť Vám pár faktov. Jednak, väčšina ľudí musí pracovať a starať sa o rodiny. Nemajú čas behať po zasadnutiach mestského zastupiteľstva, zastupiteľstva samosprávneho kraja, sledovať zasadnutia Národnej rady SR a pod. Vaši politický kolegovia totiž argumentujú podobne ako Vy, keď sa prevalí nejaká stupídnosť, ktorú odhlasovali a zatajovali pred občanmi tak dlho, ako to len bolo možné. Ľudia sú odcestovaní. Pretože napriek tomu, že Nová Dubnica je také „úžasné“ miesto na podnikanie, nenájdu tu plnohodnotné uplatnenie alebo jednoducho študujú a vtedy majú tiež iné problémy. Novodubnické zvesti sú jediný spôsob ako môžete informovať ľudí, ktorý sa z rôznych dôvodov aktívne nezaujímajú o dianie v meste. Ja si však nepamätám, že by ste tam jasne, zrozumiteľne a transparentne informovali o výstavbe takmer dvesto domov a päťsto parkovacích miest v tejto lokalite. Teda, až do mája 2013.

V Novodubnických zvestiach bol vtedy uverejnený rozhovor s Bohumilom Hanzelom, zakladateľom a bývalým mecenášom strany Smer. Už hneď na začiatku nám ponúkol svoj stručný životopis, z ktorého nehodiace sa vynechal. V dobe internetu nie je žiaden problém vyhľadať o ňom množstvo zaujímavých faktov. Nepochválil sa napríklad jeho pôsobením v Národnej rade SR, kde počas trvania jeho poslaneckého mandátu chýbal na viac ako štvrtine hlasovaní. Asi bol chorí. Jedinú novelu zákona, ktorý tento ľudomil všemožne pomáhajúci nášmu mestu predložil, sa týkala zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Umožňovala získať vodičské oprávnenie aj osobám mladším ako osemnásť rokov, pričom títo vodiči by mali obmedzenú rýchlosť na 70km/h. Bolo to ku koncu jeho funkčného obdobia a pred voľbami. Nuž, každý z nás má iné priority. Ďalej nám v rozhovore pán Hanzel tvrdí, že zvýšenie počtu obyvateľov by malo zvýšiť príjem mestskej pokladnice. Asi zabudol dodať, že sa zároveň zvýšia výdaje mesta a ja osobne sa obávam, že vďaka tejto novej štvrti sa nepodarí mestu skvalitniť služby a život občanov ako deklaruje. Možno sa mýlim. Tendenčne ladenými otázkami pretkaný rozhovor vrcholí na jeho konci. Tam priamo v otázke zaznie, že obvinenie z politických obchodov je nezmysel a taktiež implicitne vyjadruje nepochopenie pre petíciu proti tomuto senzačnému a totálne prínosnému projektu. Vážená -sk-(podpis pod článkom), asi ste zabudla, že Vy máte obhajovať naše záujmy, nie záujmy Hanzela alebo kohokoľvek iného. Ak sa nám výstavba nepáči, tak by sa mala stopnúť lebo je to naša vôľa, ktorú majú politici napĺňať. Prečítajte si ústavu SR ak mi neveríte. Náš názor máte rešpektovať a nie presviedčať nás, že Hanzel vie najlepšie čo je pre mesto a jeho obyvateľov dobré. Prosím zreálnite podtitul Novodubnických zvestí. Nie je to mesačník obyvateľov Novej Dubnice, ale Mestského úradu v Novej Dubnici. A to je rozdiel.

K samotnému projektu. Je v ňom až príliš veľa vecí, ktoré pán exposlanec garantuje vlastným slovom. Aktivisti z iných miest (Bratislava, Pezinok, Považská Bystrica) upozorňujú ľudí, aby neverili developerom. Mali by sme žiadať všetko potvrdené písomne a nedať na dobré slovo. Keď títo ľudia totiž potrebujú súhlas občanov nasľubujú všetko. Len čo už súhlas verejnosti nepotrebujú, prekresľujú, prepočítavajú a menia. Ak teda mesto súhlasí s projektom, nech žiada skutočné garancie a nie sľuby. Požadovať od investora, aby dal územie do pôvodného stavu v prípade, že sa projekt nepodarí dotiahnuť do konca, by mala byť samozrejmosť (áno dá sa to aj v prípade, že ide o súkromný pozemok). Zvlášť po tom, čo nám ostala po ďaleko úžasnejšom projekte aquaparku iba diera v zemi. Keď chce pán Hanzel pomáhať a nevie čo s peniazmi, nech nám postaví nové kúpalisko alebo škôlku. Tie potrebujeme viac ako novú vilovú štvrť.

Primátor Marušinec sa vyjadril, že projekt sa bude meniť, keď petíciu proti tomuto zámeru podpíše 50 percent obyvateľov. Pán primátor, kde ste zobrali toto číslo? Viete veľmi dobre, že je to nesplniteľná podmienka vzhľadom na krátky čas, ktorý majú občania aj vďaka Vám k dispozícii. Keby sa takto arogantne vyjadrí primátor Bratislavy (alebo Viedne!!!), asi by mu to tak hladko neprešlo. Keď Vy považujete ďalšiu zmenu územného plánu za zbytočné plytvanie prostriedkami mesta, ja považujem za zbytočné plytvanie prostriedkami mesta Váš plat. S tým platom ste to mimochodom naozaj prehnali. Je totiž porovnateľný s platmi primátorov krajských miest! Je vyšší ako plat primátora Banskej Bystrice alebo Žiliny. Už Vás majú plné zuby aj Vaši vlastný voliči a nechcem byť zlým (alebo vlastne dobrým?) prorokom, ale asi sa s Vami (a tiež s niektorými poslancami) pri najbližších voľbách radšej rozlúčime.

 

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

radnica, Banská Bystrica

Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

04.05.2024 06:00

Historický skvost zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti.

ivanvahovsky

O meste, o krajine, o svete.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2939x
Priemerná čítanosť článkov: 2939x

Autor blogu

Kategórie

Archív